OMAŽ UMETNIKU

14.05.2013
Printer-friendly version

ĐORĐIJE CRNČEVIĆ

 


Učestvovanjem u manifestaciji NOĆ MUZEJA (18. maj 2013), MUZEJ ZEPTER izložbom OMAŽ UMETNIKU odaje dužnu poštu jednom od najmarkantnijih stvaralačkih ličnosti na našoj likovnoj sceni. Istovremeno  predstavlja nove akvizicije (odkupom četiri Crnčevićeva dela) koje će kao trajna vrednost upotpunjavati likovnu scenu u Srbiji druge polovine 20. veka i početak novog milenijuma.

Rođen u Dupilu /blizu Crmnice, CG/ 1941, umro u Beograd, 2013.

Posle završene čuvene Srednje umetničke škole u Herceg Novom nastavio je studije na Akademiji (danas Fakultet) likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je (1967) i poslediplomske studije završio (1972) na Vajarskom odseku, kod profesora Miodraga Miše Popovića.

Bio je član ULUS-a od 1968.

Godinama je živeo i radio kao samostalni umetnik. Od 17. juna 1991. do 30. septembra 2008. bio je  profesor Vajarstva na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti (kasnije Vioska škola likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija).

Od 1967. godine učestvovao je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao od 1972. godine. Za života je imao preko 20 samostalnih izložbi. Izložbom nazvanom ĐORĐIJE CRNČEVIĆ – „SKICA“ ZA RETROSPEKTIVU, u Gradskoj galeriji Užice, septembra 2011. pripremao se za retrospektivnu izložbu. Smrt ga je pretekla. Poslednja samostalna izložba bila je u Beogradu aprila meseca 2012. u Galeriji 73. Njegove samostalne izložbe nisu bile česte. Otvarao ih je onda kada mu se činilo da ima nešto novo da pokaže.

Bio je učesnik mnogih simpozija i umetničkih kolonija.

Dobitnik je brojnih priznanja.

Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama i u slobodnom prostoru. Od sada su i u MUZEJU ZEPTER.

Bio je svestrani umetnik koji se pored skulpture, kao osnovne vokacije, bavio i grafikom, crtežom, slikom, instalacijom. Nikad pomodan ali uvek u duhu vremena, stvarao je dela u različitim materijalima (mermer, siga, terakota, olovo, drvo, metal, katran) i formama. Bogati i raznovrsni opus nastajao je u skromnom ateljeu na Starom sajmištu.